Çocukların beş yaşından sonra istemli veya istemsiz olarak kıyafetilerine veya yatağına idrar yapması enüresiz olarak adlandırılmaktadır. Enkopresiz ise; çocuğun dört yaşından sonra uygunsuz yerlere dışkı kaçırması olarak adlandırılır. Sadece gece gerçekleşen idrar kaçırmalara noktürnal enüresiz, sadece gündüz gerçekleşen idrar kaçırmalarına ise diürnal enüresiz denmektedir.
Süreçte tanı koyulması için çocuğun idrar ve dışkılama sürecinde herhangi bir ilaç alımının veya sağlık sorunun olup olmadığı önemli bir noktadır. Alt ıslatma ve dışkı kaçırma durumunda öncelikle durumun fizyolojik bir sebebinin olup olmadığı tespit edilmelidir. Fizyolojik bir sebebin olmadığı durumlar durumun psikolojik bir sorun olduğu varsayılmaktadır.
Çocuğun;
Kaygı ve stres sebepleri
Travmatik olaylar
Olumsuz ebeveyn tutumları
Kardeş kıskançlığı
İhmal ve istismar
Kayıp ve yas gibi durumlar alt ıslatma ve dışkı kaçırmaya sebep olabilir.
Erken dönemde müdahale edilmeyen bu sorunlar gelecekte çocuğun; olumsuz benlik algısı oluşturmasına, sosyal bağlarda sorunlar yaşamasına, olumsuz kişilik gelişimine ve davranış problemlerine sebep olabilmektedir. Erken dönemde alınan doğru psikoterapi seansları ile alt ıslatma ve dışkı kaçırmanın çözümü mümkündür.