Y A Ş A M B O Y U
Yaşam Boyu Psikoloji Logo

Biz Kimiz?

Yaşam Boyu Psikoloji Enstitüsü; toplum, aile ve bireylerin ruh sağlığı alanıyla yakından ilişkili konularda eğitilmesi, ruh sağlığının iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla kurulmuştur. Merkezimizde uluslararası akredite terapi sertifikalarına sahip uzmanlar; çocuk, ergen ve yetişkinler için bireysel terapi ve çift terapisi seansları sunmaktadır. Ayrıca, alan uzmanlarına ve kurumlara psikoloji disiplini çerçevesinde danışmanlık hizmeti verilmekte ve çeşitli eğitim programları düzenlenmektedir.

İletişim Bilgileri

Remzi Oğuz Arık Mahallesi Atatürk Bulvarı No:219 Bulvar Apartmanı Daire:9 Çankaya-Ankara

0501 347 20 24

info@yasamboyu.com.tr

Bipolar nedir? Bipolar bozukluk belirtileri nelerdir?

Bipolar nedir? Bipolar bozukluk belirtileri nelerdir?

Manik-Depresif psikoz olarak da bilinen bipolar bozukluk, kişinin yaşam kalitesinde ciddi sorunlara yol açabilen, aile, iş ve sosyal çevre ile ilgili alanlarda zorluklara neden olabilen, son derece ciddi bir ruh sağlığı hastalığıdır.

Bipolar bozukluk; eski adıyla manik-depresif bozukluk olarak da bilinir. Birey süreçte duygu durumunda coşkunluk veya taşkınlık olarak adlandırılan manik dönem ve çökkünlük olarak tanımlanan depresif dönem arasında, iki uçta değişkenlik göstermektedir. Birey manik süreci tamamladıktan sonra haftalar veya aylarca normal bir ruh halinde kalabilir. Sonrasında depresif dönemin tekrar başlamasıyla karamsar ve mutsuz bir ruh hali tekrar etkisini göstermektedir.

Bipolar bozukluğun temelinde çoğunlukla genetik faktörler etkili olmaktadır fakat beyinde salgılanan bazı kimyasallar, nörolojik problemler, madde bağımlılığı ve travmalarında bipolar bozukluğa yol açabildiği gözlemlenmiştir.

MANİK DÖNEM BELİRTİLERİ:

Aşırı düzeyde enerjik ruh hali ve davranışlar

Uyumak istememe veya uyku ihtiyacı duymama

Yaygın dikkat dağınıklığı

Aşırı özgüven artışı

Kendini olduğundan çok daha güçlü, değerli ve önemli görme

Keyif veren veya bağımlılık yapıcı maddeler kullanmak

Riskli davranışlara karşı dürtüsellik (Fazla alışveriş yapmak, aşırı hızlı araba kullanmak vd.)

DEPRESİF DÖNEM BELİRTİLER:

Enerji düzeyinde belirgin azalma

Uyku ihtiyacında artış, yorgun uyanma veya yataktan çıkmak istememe

Özgüven kaybı ve aşırı değersizlik hissi

Karamsarlık, umutsuzluk, çökkünlük

Öncesinde keyif alınan etkinliklerden keyif alamama hali

Yemek yemeyi reddetme veya iştah azalması

Sebebi olmayan fiziksel ağrılar

Ölüm ve intihar düşünceleri

Bireyin manik dönemde yaşadığı enerji artışı, motivasyon ve ruhsal olarak iyi hissetme durumu bireyin tanı almasını genellikle zorlaştırmaktadır. Depresif dönemde ortaya çıkan belirtiler ise genellikle depresyon ile ortaya çıkan belirtilere fazlasıyla benzemektedir. Minör depresyon ile manik-depresif bozukluk arasındaki farkları saptayabilmek oldukça zordur ancak hastalığın doğru şekilde tanı alması ve erken dönemde tedavi edilmesi için kritik önem taşmaktadır.