Beynin dille ilgili fonksiyonlarından kaynaklanan kısmî okuma bozukluğuna disleksi adı verilmektedir. Dislektik çocuğun herhangi bir beyin hastalığı, sosyal çevre olumsuzlayıcıları ve benzer dezavantajları bulunmamaktadır. Disleksi çocuğun okula başlamasıyla birlikte fark edilebilen bir hastalıktır. Dislektik çocuklar zekâları bakımından diğer çocuklardan farksızdırlar; hatta bazıları üstün zekâya sahiptir.
Hastalığın erken tanısı oldukça önemlidir. Çocuğun okulda nasıl bir eğitim alması ve becerilerini nasıl geliştirmesi konusunda aile ve ruh sağlığı uzmanları birlikte yol izlemelidir.
Dislektik çocukların aritmetik becerisi sorunları olduğu da bilinmektedir. Bu anlamda disleksi, sadece okumaya dair bir bozukluk kaynağı değil, genel anlamda bir öğrenme bozukluğu olarak da görülmektedir.
Dislektik çocukların okuma sorunlarının nasıl giderileceği, her bir çocuğun okuma yetersizlikleri, okumada ortaya çıkan sorunları tanındıktan sonra belirlenmelidir. Bu sorunların çözümü için mutlaka alanında uzman olan eğitimcilerden yararlanılmalıdır.
Genel disleksi belirtileri;
Yön tayininde kararsızlık ve yanlış yön belirtme,
Saati söyleyememe,
Sayıları ters çevirme ve birbirine benzeyen rakamları karıştırma (6 / 9 gibi), Yazarken bazı harfleri atlama, metatez yapma
Kelimeleri ters yazma, kelimeler arasında boşluk bırakmama gibi.
Konuşmada güçlük çekme veya geç konuşma
Sözcük kafiyelerinde takılma ve kafiye bulmada zorlanma
Okumada zorluk çekme
Birden fazla alınan talimata uymada güçlük çekme
Zamanı yönetmede ve sesli okumada zorluk yaşama
Oldukça aceleci ve sabırsız olma
İşitsel veya görsel kavramlarda zorlanma
Söylenilen karmaşık cümleleri algılayamama
Telefon çevirirken numaraları tersten tuşlama veya yerlerini karıştırma
Çarpım tablosunu öğrenmede güçlük
Yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.