Y A Ş A M B O Y U
Yaşam Boyu Psikoloji Logo

Biz Kimiz?

Yaşam Boyu Psikoloji Enstitüsü; toplum, aile ve bireylerin ruh sağlığı alanıyla yakından ilişkili konularda eğitilmesi, ruh sağlığının iyileştirilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla kurulmuştur. Merkezimizde uluslararası akredite terapi sertifikalarına sahip uzmanlar; çocuk, ergen ve yetişkinler için bireysel terapi ve çift terapisi seansları sunmaktadır. Ayrıca, alan uzmanlarına ve kurumlara psikoloji disiplini çerçevesinde danışmanlık hizmeti verilmekte ve çeşitli eğitim programları düzenlenmektedir.

İletişim Bilgileri

Remzi Oğuz Arık Mahallesi Atatürk Bulvarı No:219 Bulvar Apartmanı Daire:9 Çankaya-Ankara

0501 347 20 24

info@yasamboyu.com.tr

Kardeş Kıskançlığı

Kardeş Kıskançlığı

Kıskançlık çocukların hangi yaşta olursa olsun baş edeceği en zor problemlerden biridir. Bu durum birden fazla çocuğu olan neredeyse bütün ailelerde görülebilir. Bazı çocuklar özellikle kardeş isterler fakat kardeşleri doğduktan sonra anne ve babalarını paylaşmak istemezler. Kıskançlığın altındaki en büyük sebep anne babanın ilgisini ve sevgisini kaybetme duygusudur.

Bu durumun farkına varılmaz ve durum aile ve gerekirse ruh sağlığı uzmanları tarafından kontrol altına alınmazsa çocuğun kimlik gelişiminde etkileri olabilecek ve davranış bozuklukları gösterebileceği problemlerin temelini oluşturacaktır.

Kardeş kıskançlığı sergileyen çocuklarda görülen genel davranışlar;

Kardeşine karşı kızgınlık,

Saldırgan davranışlar,

Altına kaçırma,

Biberondan beslenme,

Bebeksi davranışlar gösterme (emekleme, bebeksi konuşma vb geri döneme dönüşler),

Kurallara uymamadır.

Çocuğunuza nasıl yardım edebilirsiniz?

Öncelikli olarak çocuğunuzun kendini ifade etmesini destekleyen ve duygularını size ifade edebileceğinin farkına vardırın. Sevildiğini ve kardeşinden sonra aileden dışlanmadığını ona gösterin. Kardeşini zorlama ile sevdirmeye çalışmayın çünkü bu davranışın çocuğunuza etkisi çok daha kötü olacak ve kıskançlık duygusunu artıracaktır. Çocuğunuzla birlikte vakit geçirin ve bebekle ilgilenmeniz gereken zamanlarda onun da yardımını isteyerek sürece dahil edin. Bu önerileri uyguladığınız halde çocuğunuzun sorunları devam ediyorsa vakit kaybetmeden bir uzman desteği almanız önerilmektedir.