Sınav kaygısı; bireyin hali hazırda önceden öğrendiği bilgileri sınav esnasında etkili bir şekilde kullanmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanmaktadır. Bireyin var olan potansiyelini başaralı bir şekilde ortaya koymasını engellediği için özellikle sınav hazırlığındaki öğrencilerin korkulu rüyasıdır.
Bireyin; sınava yüklediği anlam, sınavın önemi, sınavı kazanamayan kişiler hakında ailenin, arkadaşların ve bireyin kendisinin düşüncesi, sınavın sonucunun kişinin hayatının anlamı haline gelmesi sınav kaygısının oluşmasında oldukça etkilidir.
Sınav kaygısının belirtileri:
Tedirginlik
Mide bulantısı
Ağız kuruluğu
İştahsızlık
Hazımsızlık
Titreme
Uyku düzeninde bozulmalar
Karın ağrısı
İç sıkıntısı
Konsantre olmada güçlük
Kendini yetersiz görme vb.
Sınav kaygısı mükemmelliyetçi ve rekabetçi özellikleri baskın olan kişilerde daha sık karşılaşılan bir durumdur. Bireyin ailesi, sosyal çevresi ve yetiştirilme tarzı da bu tip kaygıların oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Sınav kaygısı yaşayan bireylerin genellikle söylemleri ve düşünce yapıları şu şekildedir:
Bu bilgiler çok gereksiz
Bu konuları anlamıyorum
Yeterli vaktim yok
Sınava hazır değilim
Kazanamayacağım
Bu dünyanın sonu
Sınavda başarılı olmayacağım
Sınavım kötü geçecek vb.
Sınav kaygısının çözümünde; stres yönetimi ve başa çıkma becerilerinin geliştirilmesi önemlidir. Ayrıca ailenin ve bireyin bakış açısında değişim yaratmak, sınava ve bireye yönelik beklentileri gerçekçi sınırlara göre belirlemek gerekmektedir. Sınav kaygısı, bireyin tek başına güçlük yaşadığı durumlarda uzman yardımı almayı gerektiren bir rahatsızlıktır.
Yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.