Son yapılan araştırmalara göre çocuklarda teknoloji bağımlılığının arttığı tespit edilmiştir. Özellikle ergenlik döneminde, oyun ve sosyal paylaşım sitelerinde geçirilen sürenin daha da arttığı, 7 saatten fazla teknoloji başında vakit geçiren çocukların yüzde 71,7’sinin sosyal ağları, yüzde 42,4’ünün dizileri takip ettiği tespit edilmiştir. 8 yaş ve altındaki çocukların yüzde 11,5’i ise günde ortalama 3-4 saatini bilgisayar başında geçirmektedir.
Bu bağımlılığın ortaya çıkmasında ve artmasında;
Sosyo-ekonomik yapının değişmesi,
Kentleşmenin artması,
Yeşil alanların azalması,
Ailelerin sokaklara olan güveninin azalması gibi olumsuzluklar nedeniyle çocukların kapalı alanlara mahkûm edilmesi rol oynamaktadır.
Aileler sokakların güvensizleşmesi nedeniyle haklı olarak çocuklarının gözlerinin önünde olmasını istemektedirler. Dolayısıyla dışarı çıkamayan çocukların boş zaman etkinlikleri teknolojik cihazlarla sağlanmaktadır.
Çocuğunuzun teknoloji bağımlısı olmasını istemiyorsanız:
Yasak ve cezalar yerine çocuğunuzla belirleyeceğiniz sınırlar koyabilir
Çocuğunuzla birlikte parka gidebilir,
Arkadaşlarıyla buluşacakları ve birlikte oynayacakları fırsatlar yaratabilir
Çocuğunuzu spora veya sanata özendirebilirsiniz.
Ayrıca çocuğunuzu dışarıda olan bitene güvenmediğiniz için hiç dışarı çıkarmıyorsanız bu da bir tehdit durumudur. Çocuğunuzu dış dünyanın tehlikelerinden korumaya çalışırken savunmasız ve özgüvensiz de bırakabilirsiniz. Çocuğunuzun başına bir şey gelir korkusunu çok sık yaşıyorsanız ve onu ev sınırları içerisinde kısıtlıyorsanız sizlerin de bir uzman desteği almanızı ve çocuğunuzu yetiştirirken daha bilinçli adımlar atmanızı tavsiye ederiz.
Yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.